Op 7 juli had Networking4all een korte storing op het netwerk. Deze storing bleek te worden veroorzaakt door een stroomstoring in het datacentrum van Global Switch. Na een korte controle konden al onze diensten weer zonder problemen worden opgestart.

Bij navraag bleek het probleem meerdere bedrijven die hun diensten bij Global Switch afnemen te hebben getroffen. Heel Colo 2, de locatie waar de servers van Networking4all staan, had te kampen met een stroomonderbreking. Global Switch heeft inmiddels de getroffen klanten laten weten dat de storing werd veroorzaakt door een misgelopen jaarlijkse onderhoudsbeurt aan de stroomvoorzieningen die om half 9 ’s ochtends werd ingezet. Hierbij zou de stroom moeten worden omgeleid via een bypass, maar haperde het systeem waardoor de stroom kort werd onderbroken. Als gevolg van deze korte stroomonderbreking moesten alle servers in Colo 2, waaronder de servers van Networking4all, opnieuw opstarten, waardoor helaas de diensten van Networking4all werden onderbroken.

Inmiddels zijn alle diensten van Networking4all weer in de lucht. Global Switch heeft aangegeven het interne onderzoek door te zetten om uit te vinden waardoor de hapering in het bypass-systeem werd veroorzaakt.

Categorie  Mededelingen |