Geschreven door: Michael Kloos

Hacken in films wordt vaak afgebeeld met clichés en onnauwkeurigheden. Met fictieve animaties en moeilijk klinkende woorden kunnen filmmakers doen wat ze willen zonder dat de kijker zich eraan ergert. De gemiddelde kijker kent immers de termen of programma’s die hackers gebruiken niet. Maar dat betekent natuurlijk niet dat wat accuratere hacker films en series niet bestaan. 

Of je nu in een bui bent voor science fiction, code kraker, hacker films of documentaires deze feestdagen, er is keuze genoeg. Ongeacht wat je zoekt, hier zit je goed, want wij hebben een lijstje samengesteld met voor ieder wat wils.

  1. Mr. Robot (2015–2019)

Als we het hebben over het accuraat laten zien van hacken kunnen we natuurlijk niet anders dan beginnen met Mr. Robot. Met Rami Malek in de hoofdrol, onder andere bekend van Bohemian Rhapsody en de aankomende Bond film No Time To Die, is Mr. Robot een erg goed voorbeeld van hoe hackers te werk gaan en welke trucjes ze gebruiken.

Mr. Robot is een serie van vier seizoenen en gaat over Elliot Alderson, een mentaal onstabiele cybersecurity specialist en getalenteerde hacker, die verstrikt raakt in een plot om de machthebbende bedrijven van Amerika ten val te brengen, inclusief het bedrijf dat hij hoort te beschermen.

De makers van Mr. Robot hebben een consultant gebruikt om ervoor te zorgen dat alle trucjes en manieren van hacken die in de serie gebruikt worden ook daadwerkelijk kloppen.


  1. The Great Hack (2019)

Als je liever non-fictie kijkt, dan zit je goed bij The Great Hack. Dit is een Netflix documentaire over de data-schandalen die plaatsvonden bij Cambridge Analytica, waarbij de data van miljoenen onwetende mensen was verzameld via Facebook.


  1. The Imitation Game (2014)

Met The Imitation Game krijg je én geschiedenisles én te zien hoe de originele codekrakers te werk gingen. Deze film, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, laat zien hoe de eerste computer werd gebruikt om de enigma code van de nazi’s te kraken tijdens de tweede wereldoorlog. 

Als je niet zit te wachten op dood en verderf hoef je je ook geen zorgen te maken, want The Imitation Game focust zich vol op het proces van het code kraken. Dit waren tot kort geleden de onbezongen helden van de tweede wereldoorlog. Zonder hen had het heel anders kunnen aflopen.


  1. Ex Machina (2014)

Ex Machina heeft iets minder te maken met hacken en iets meer met waar de toekomst zou kunnen liggen op het gebied van kunstmatige intelligentie en privacy. De film zelf is uiteraard compleet fictief, maar nog steeds een erg goed sci-fi verhaal over een jonge programmeur die gekozen wordt om een mensachtige, kunstmatige intelligentie te testen. Er komt ook een vleugje social engineering bij kijken. Hoe ga je met een kunstmatige intelligentie om en hoe erg laat je je manipuleren bij het testen hiervan?


  1. Zero Days (2016)

Met Zero Days gaan we terug naar non-fictie. Deze documentaire, die genomineerd was voor meerdere prijzen, gaat over het Stuxnet virus uit 2010. Stuxnet was een gevaarlijke worm dat onder andere het nucleaire programma van Iran aanviel.


  1. Blackhat (2015)

Zoek je naar wat meer actie en Hollywood? Blackhat, met Chris Hemsworth in de hoofdrol, is een actie-thriller over een veroordeelde hacker die een kans krijgt om de Amerikaanse overheid van dienst te zijn in ruil voor zijn vrijheid. 

De film is ook vertoond aan een groep cyber experts, die het op dat moment de meest accurate vertoning van hacken die ze in een film gezien hadden. Zo merkten zij op dat Blackhat goed laat zien dat de mens juist de zwakste schakel is en daar makkelijk misbruik van gemaakt kan worden.


The Net (1995)

Hacking en cyberveiligheid wordt veel gebruikt in hedendaagse films en series, maar ook in de jaren 90 begon dit populair te worden. The Net is een van de eerste eyeopeners wat betreft de veiligheid op het internet en hoe ernstig dingen kunnen verlopen als je identiteit en persoonlijke informatie wordt gestolen. Met Sandra Bullock in de hoofdrol is dit een spannende actie-thriller met een vleugje nostalgie.

  • Waar te zien:

iTunes (€3,99)


Er zijn ongetwijfeld meer films die de wereld van cyber security neerzetten zoals het in de werkelijkheid gaat, of ten minste zo dichtbij mogelijk. Helaas zijn ze niet vaak te vinden, maar als we er dan toch een tegenkomen geeft het extra voldoening. Met deze zeven zit je voorlopig in ieder geval goed. Zijn we er een vergeten of mis je er een? Laat het ons weten via onze social media kanalen!


Deel artikel via: