Geschreven door: Michael Kloos

Januari staat in het teken van privacy. De 28e van de maand is het weer de Europese dag van de privacy, maar dat betekent natuurlijk niet dat dat de enige dag is dat we daarbij stilstaan. Privacy op het internet is een constante draad die door ons leven loopt. We staan er misschien niet altijd bij stil, maar we geven enorm veel data door aan verschillende bedrijven en organisaties met bijna alles wat we op het internet doen. Het moment dat we onze browser openen wordt er informatie over ons verzameld. Combineer al je zoekopdrachten op Google en er kan een heel profiel over je geschetst worden.

Gelukkig zijn er alternatieven. Zoekmachines en browsers die weinig of geen informatie van je verzamelen en zo bijvoorbeeld geen voorspellingen over je koopgedrag proberen te doen. Zoekmachines die iedereen dezelfde resultaten geven en persoonlijke advertenties achterwege laten. Zo krijg je precies wat je zoekt, zonder dat je daarbij gemanipuleerd wordt.

In dit blog vind je een lijst van bekende en minder bekende zoekmachines waarmee je de dataverzameling van Google, diens partners en dergelijke kunt omzeilen.

DuckDuckGo

“If it looks like a duck, swims like a duck and quacks like a duck, then it probably is a duck.”

Het bekendste alternatief voor Google wat betreft privacy is DuckDuckGo, die onlangs de mijlpaal van 100 miljoen zoekopdrachten op één dag heeft behaald. Deze zoekmachine belooft niets te verzamelen van zijn gebruikers, terwijl de zoekresultaten van kwaliteit blijven. Op deze manier krijgt iedere gebruiker dezelfde zoekresultaten. De resultaten zijn misschien anders dan je in eerste opzicht gewend bent, maar dat betekent niet dat dat slecht is. De zoekresultaten van DuckDuckGo worden verzameld uit verschillende hoeken, maar het grootste gedeelte komt uit Bing van Microsoft.

DuckDuckGo heeft bijna alle snufjes die je ook bij Google vindt, zoals maps, shopping, afbeeldingen, het weer etc. Maar DuckDuckGo komt ook met extra’s. Zo kun je ook snelkoppelingen gebruiken in je zoekopdrachten om direct op websites te komen die je zoekt. Je kunt bijvoorbeeld “!w privacy” intypen om rechtstreeks op het Wikipedia-artikel over privacy terecht te komen. Door “!” in te typen krijg je een lijst met alle snelkoppelingen.

Er kan veel gedaan worden met DuckDuckGo, waardoor het absoluut niet voelt als een slap aftreksel van Google. Als bonus kun je ook verschillende thema’s instellen, zoals dark mode. Uiteraard kan dit voor Google ook met browser extensies, maar met een officiëel ondersteunde optie weet je zeker dat het goed zal werken.

Als je meer wil weten van DuckDuckGo, kun je een kijkje nemen op hun eigen uitgebreide uitleg

Startpage

Startpage is een Nederlandse zoekmachine die privacy ook hoog in het vaandel heeft staan. Net zoals DuckDuckGo verzamelt Startpage geen gegevens van hun gebruikers, maar in tegenstelling van DuckDuckGo komen de zoekresultaten van Startpage direct van Google. Startpage erkent namelijk dat Google niet te verslaan is op dit gebied en betaalt Google simpelweg om dezelfde resultaten te tonen. Je kunt ze dus zien als middelpersoon die ervoor zorgt dat Google jouw data niet in handen krijgt.

Ook bij Startpage krijgt iedereen dus dezelfde resultaten, maar de resultaten zullen iets verschillen van andere privé-zoekmachines. Met Startpage resultaten kun je echter ook een website anoniem bezoeken. Op deze manier duurt het laden iets langer omdat je de pagina via Startpage bezoekt, maar het is als het ware een incognito venster die je écht beschermt. Je kunt met deze functie dan ook niet op websites inloggen of registreren.

Ecosia

Een minder bekende zoekmachine is Ecosia. Deze zoekmachine heeft ook iets unieks: hij is groen. Ecosia helpt namelijk bij het planten van bomen bij elke zoekopdracht. Hiermee worden niet alleen bossen en leefgebieden van bedreigde diersoorten ondersteund, maar ook wordt de CO2 in de atmosfeer actief verminderd met elke zoekopdracht. Elke boom die geplant wordt helpt hier aan mee, en omdat Ecosia enorme zonneparken met 200% duurzame energie heeft, stoten zij zelf ook geen CO2 uit. Ze compenseren zelfs voor de uitstoot van Microsoft, wiens zoekresultaten van Bing zij gebruiken.

Wel moet hierbij vermeld worden dat Ecosia minder privé gericht is dan andere privé-zoekmachines. Zo slaan zij data op voor een week, waarna ze het anonimiseren. Deze data wordt gebruikt om de zoekmachine te verbeteren, maar dat betekent wel dat de informatie wordt opgeslagen. En omdat ze de informatie van Bing gebruiken, sturen ze ook data door naar Microsoft, zoals je (geanonimiseerde) ip-adres, Client ID, zoekterm en land. 

Op eerste zicht lijkt Ecosia privacy dus erg hoog te hebben staan, maar dit komt met een kanttekening. Het is een stapje in de goede richting, en met de hulp naar het herstellen van de wereld is het de afweging die je zelf zal moeten maken: iets minder privacy voor een goed doel, of toch een andere zoekmachine? Als je puur voor privacy gaat kunnen wij Ecosia niet aanraden, maar ze hebben een goed streven.

Het grootste gedeelte de winst van Ecosia gaat naar de natuur, en met ongeveer één boom per 45 zoekopdrachten kun je je ook nog eens goed voelen bij het gebruik van deze zoekmachine. Ze hebben ondertussen al bijna 118 miljoen bomen geplant. Als alternatief in deze richting is er ook het kleinere Ekoru, dat helpt bij het schoonmaken van de oceanen.

Qwant

Qwant is een Franse zoekmachine, waardoor het, net als Startpage, voldoet aan de strengere Europese wetgeving op het gebied van privacy. De zoekmachine is minder groot dan sommige andere alternatieven, maar met meer dan 10 miljoen zoekopdrachten per dag is het beslist geen kleintje. Franse overheidsmedewerkers zijn zelfs verplicht om niet Google maar Qwant te gebruiken tijdens werktijd.

Qwant is ook een van de weinige privé-zoekmachines die zijn eigen indexering doet, wat inhoudt dat ze geen resultaten van andere zoekmachines laten zien zoals DuckDuckGo, Startpage en Ecosia, maar alleen die van hunzelf. Daarnaast heeft Qwant, net als DuckDuckGo, de mogelijkheid om met snelkoppelingen direct naar websites te gaan.

Hij is dan misschien wat kleiner, als je op zoek bent naar een privé-zoekmachine is Qwant geen slechte optie.

Conclusie

Van alle voornoemde zoekmachines zijn DuckDuckGo en Startpage toch de besten op het gebied van privacy. Wel komen deze, net als alle anderen, met afwegingen. Wat is voor jou het belangrijkste aspect van een zoekmachine en waar liggen je prioriteiten? Het is het in ieder geval waard om ieder van deze zoekmachines uit te proberen en we hopen je op z’n minst bewust te hebben gemaakt van de alternatieven. Welke je ook kiest, je zal grotendeels of zelfs helemaal de dataverzameling omzeilen die de grote bedrijven en organisaties van je doen.


Deel artikel via: