Geschreven door: Marketing Networking4all

Incident response plan

In samenwerking met digitaltrustcenter.nl

Incidenten moeten uiteraard zoveel mogelijk voorkomen worden, maar er zijn soms tijden dat het toch een keer fout gaat. In het geval van een verstoring, datalek of cyberaanval is het van belang dat er adequaat gehandeld wordt om negatieve gevolgen te beperken. Daarvoor zijn instructies nodig om medewerkers te helpen om beveiligingsincidenten te detecteren, hierop te reageren en mogelijke schade te herstellen. Dat wordt opgenomen in een incident response plan. Maar hoe zorg je voor een effectief incident response plan? Digital Trust Center heeft het op een rijtje gezet.

 • Verantwoordelijkheden
  Om zo effectief mogelijk te kunnen handelen in het geval van een incident is het belangrijk om medewerkers te hebben om diverse taken uit te voeren. Zorg dat duidelijk is wie verantwoordelijk is, welke verantwoordelijkheden zij hebben en dat zij getraind zijn.

 • Doe een risicoanalyse
  Door risico’s in kaart te brengen worden mogelijke dreigingen zichtbaar en is het mogelijk actie erop te ondernemen om risico’s te verminderen. Om kwetsbaarheden op het netwerk, infrastructuur of systemen, hardware en applicaties te identificeren zijn Vulnerability Assessment, Vulnerability Management of Web Application Scan toepasselijk. Om de organisatie bloot te leggen aan een simulatie hoe een hacker zou opereren zijn Penetratietesten of Red Teaming goede opties.

 • Omschrijf scenario’s
  Nu je weet waar de grootste risico’s liggen, kan je deze risico’s uitwerken. Maak een duidelijk stappenplan waarin je omschrijft welk incident plaatsvindt, welke stappen er ondernemen moeten worden en welke personen en partijen er betrokken of geïnformeerd moeten worden. 

 • Zet een meldpunt op
  Wanneer iemand vermoedt dat er een incident of dreiging plaatsvindt moet deze persoon snel aan de bel kunnen trekken.

 • Communiceer de plannen
  Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van het meldpunt, de scenario’s en de eventuele andere contactpersonen. 

 • Borgen, oefenen en leren
  Zorg dat de plannen goed geborgd en veilig bewaard worden. Zorg echter wel dat de plannen toegankelijk zijn voor iedereen in het geval van een incident. 

Met een incident response plan verklein je de kans en impact van financiële- en reputatieschade. Een snelle en effectieve reactie kan het verschil maken tussen een ramp en een kleine ongelegenheid. Meer weten over wat u kunt doen of een van onze diensten? Dan is Networking4ALL uiteraard ook bereikbaar voor uw vragen.


Deel artikel via: