Geschreven door: Securityteam

Voor veel medewerkers zijn wachtwoorden maar onhandig; je moet ze geregeld aanpassen en meestal net op het moment dat je het nieuwe wachtwoord goed in je geheugen had. Daarom is het zo fijn om een wachtwoord te hergebruiken en alleen het eindcijfer aan te passen. Want dat onthouden de meeste mensen wel. Dit kan echter voor een organisatie veel schade opleveren als wachtwoorden door een hacker worden gekraakt. Om de omgang met wachtwoorden gebruiksvriendelijker te maken, zijn er wachtwoordmanagers in het leven geroepen. 

Een wachtwoordmanager is software die alle wachtwoorden centraal beveiligt en gebruikers in staat stelt snel een wachtwoord in te vullen zonder na te hoeven denken wat het ook alweer was. Op het internet zijn veel wachtwoordmanagers te vinden, maar hoe weet u nu welke u het beste kunt kiezen? In deze blog hebben we voor u alvast de beste wachtwoordmanagers op een rij gezet.

Waarom moet u uw wachtwoorden beveiligen?

Een wachtwoord is voor een hacker vaak een ingang om in het netwerk van een organisatie te komen. Wanneer een hacker toegang wil tot bepaalde systemen, zal hij als eerste proberen het wachtwoord te kraken of achterhalen. Een wachtwoord met alleen 8 letters is voor de meeste hackers snel te kraken. Soms gebruiken zij ook andere technieken als phishing of social engineering;  hierbij maken zij gebruik van psychologische trucjes om gevoelige gegevens te achterhalen. 

Wanneer een hacker het wachtwoord van een van uw medewerkers achterhaalt wil dit niet zeggen dat uw organisatie hier direct schade door oploopt. Indirect is dit wél het geval, want doordat een hacker via dat wachtwoord toegang in het systeem heeft kan hij zich nog dieper in het netwerk graven om uiteindelijk administrator rechten te kunnen krijgen op kritische systemen, zoals bijvoorbeeld servers. Vanuit daar kan hij data stelen of het netwerk platleggen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor uw organisatie. 

Het gebruik van een wachtwoordmanager

Om de kans op een incident (al dan niet ‘met dank aan’ uw medewerkers) te verkleinen kunt u dus het beste een wachtwoordmanager gebruiken. Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat uw medewerkers geen wachtwoorden meer hoeven te onthouden. Daarnaast kan een wachtwoordmanager vaak automatisch, lastig te kraken, wachtwoorden genereren. 

Uw medewerkers hoeven niet meer zelf te bedenken wat ze nu weer als wachtwoord moeten gebruiken, en u weet zeker dat wachtwoorden veilig zijn opgeslagen en worden gedeeld.  Zo kunt u de post its op de beeldschermen verbannen, omdat in veel software het mogelijk is om wachtwoorden met meerdere mensen te delen. Bijvoorbeeld wanneer meerdere personen in de organisatie gebruik maken van hetzelfde portaal om taken uit te kunnen voeren. Het gebruik van een wachtwoordmanager maakt het leven van uw medewerkers dus iets makkelijker en u verlaagt tegelijk het risico dat u te maken krijgt met een incident door het onveilig gebruik van wachtwoorden. Wij noemen dat een win-win situatie.

Wat is de beste wachtwoordmanager?

De voordelen van een wachtwoordmanager zijn nu duidelijk, maar welke is nu de beste? Er zijn veel wachtwoordmanagers te vinden. Door dat grote aanbod kunt u snel de weg kwijt raken. Wij hebben voor u een aantal wachtwoordmanagers onder de loep genomen en beoordeeld. Hierbij hanteerden we de volgende criteria:

 • Functies: Hoe uitgebreid is de applicatie, wat zijn de mogelijkheden en wat is er niet mogelijk?
 • Beveiliging: Waar slaan de bedrijven achter de applicatie hun gegevens op? Wordt dit veilig gedaan en kunt u ervan uitgaan dat uw gegevens veilig zijn als u deze applicaties gebruikt?
 • Kosten: Hoe hoog zijn de kosten van de applicaties? Staan de kosten in verhouding met wat de applicatie aanbiedt?
 • Gebruiksvriendelijkheid: Niet iedereen is een IT expert, daarom is het belangrijk dat de applicatie begrijpelijk en overzichtelijk is voor iedereen die de applicatie gaat gebruiken.


Wachtwoordmanager 1: LastPass

Lastpass is een populaire wachtwoordmanager, misschien heeft u er al eens van gehoord.  Omdat LastPass zo populair is hebben wij de wachtwoordmanager onder de loep genomen. 

Voordelen

LastPass heeft heel veel verschillende functies. Enkele hiervan zijn het automatisch invullen, genereren en onbeperkt opslaan van wachtwoorden. Het is mogelijk om gebruik te maken van een gratis abonnement waarin u bijna alle functionaliteiten van LastPass kunt gebruiken. Daarnaast is de applicatie gebruiksvriendelijk en begrijpelijk, ook wanneer u geen IT achtergrond hebt.  

Nadelen

U kunt een gratis account aanmaken, maar dat raden we niet aan als u dit wilt gaan gebruiken binnen uw organisatie. Pas met een betaald account heeft u de zekerheid dat gegevens veilig en gecodeerd opgeslagen worden. Daarnaast kunt u bij gebruik van de gratis versie last krijgen van advertenties en heeft u minder ruimte aan opslag dan wanneer u de betaalde variant zou gebruiken. Veelal wordt LastPass meer in de privésfeer gebruikt dan zakelijk, dit heeft dan wel weer als voordeel dat de applicatie begrijpelijk is voor mensen om privé te gebruiken.

 • Functies: LastPass is qua functionaliteiten erg uitgebreid. Bij een gratis account is ook veel mogelijk.
 • Beveiliging: U kunt pas gebruik maken van extra beveiliging als u de betaalde versie gebruikt. Gegevens die u invoert worden dan versleuteld. Wel is het mogelijk om bij beide versies tweestapsverificatie (2FA) aan te zetten.
 • Kosten: De betaalde variant van LastPass kost 32 euro per jaar (per gebruiker). Gezien de functies die u hiervoor terug krijgt is dit een best goede prijs-kwaliteit verhouding. In vergelijking met andere wachtwoordmanagers is de prijs aan de hoge kant.
 • Gebruiksvriendelijkheid: LastPass heeft een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. U hoeft geen IT achtergrond te hebben om hiermee aan de slag te kunnen gaan.

Score: ★★★☆☆


Wachtwoordmanager 2: Dashlane

Voordelen

Dashlane is iets uitgebreider dan LastPass. Naast de algemene functies als het automatisch invullen van een wachtwoord en een wachtwoordgenerator, heeft Dashlane ook een dark web monitoring functie. Deze functie geeft u de mogelijkheid om na te gaan of er informatie zoals wachtwoorden die u gebruikt te vinden zijn op het dark web. 

Het dark web is een omgeving waar veel hackers zich bevinden en wordt gezien als de onderwereld van het internet. Als hackers hier een wachtwoord vinden gaan zij deze ook uitproberen op andere plekken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Dat dit in deze applicatie inzichtelijk wordt gemaakt, is een fijne bijkomstigheid.

Nadelen

Ook Dashlane heeft een gratis versie alleen heeft u hier veel meer restricties. U kunt met een gratis abonnement slechts 50 wachtwoorden opslaan en kunt geen gebruik maken van synchronisatie tussen meerdere apparaten. Daarnaast is Dashlane een stuk duurder dan LastPass. Daar krijgt u dan wel weer extra functionaliteiten voor terug.

 • Functies: Dashlane heeft een meer uitgebreide functieset dan LastPass, zoals de dark web monitoring. Dit zorgt ervoor dat dit een meer complete wachtwoordmanager is.
 • Beveiliging: Net als bij LastPass kunt u pas van optimale beveiliging profiteren op het moment dat u gebruik maakt van de betaalde versie van Dashlane.
 • Kosten: De betaalde variant van Dashlane kost 40 euro per jaar (per gebruiker). Door de uitgebreide functies betaalt u voor een complete applicatie, echter kan de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie wel wat beter. Dit maakt dat de prijs-kwaliteit verhouding iets lager ligt dan het gemiddelde.
 • Gebruiksvriendelijkheid: De applicatie had gebruiksvriendelijker gemogen. Zeker op de mobiele telefoon is het soms lastig de applicatie te gebruiken.

Score: ★★☆☆☆


Wachtwoordmanager 3: Keeper

Voordelen

De Keeper wachtwoordmanager is wat ons betreft de beste wachtwoordmanager. Omdat wij een security bedrijf zijn, heeft dit natuurlijk te maken met de beveiliging die deze applicatie biedt. De gegevens worden namelijk opgeslagen in een datacenter dat extra gecertificeerd is waardoor u zeker weet dat uw gegevens veilig zijn als u deze applicatie gebruikt. Er is ook nog een andere reden waarom wij zo enthousiast zijn over deze applicatie. Keeper heeft namelijk een combinatie van de bovenstaande wachtwoordmanagers. Deze applicatie is ruim opgezet in functies, maar is ook gebruiksvriendelijk voor onervaren mensen. Daarnaast is deze wachtwoordmanager het meest gericht op de zakelijke markt.

Nadelen

Keeper heeft helaas geen gratis versie, wel is het mogelijk om keeper 14 dagen uit te proberen voordat u overgaat op een betaalde licentie van de wachtwoordmanager. Aan de voorkant is het makkelijk te gebruiken door (onervaren) medewerkers, aan de achterkant van de applicatie zijn veel instelmogelijkheden. Hiervoor kan het beste iemand ingeschakeld worden die bekend is met de materie.

 • Functies: Keeper heeft een hele uitgebreide set aan functies die gericht zijn op de zakelijke markt, zoals bijvoorbeeld Single Sign-on of Active Directory synchronisatie en natuurlijk de gebruikelijke functies van een wachtwoordmanager.
 • Beveiliging: Van de beveiliging van deze applicatie worden we heel blij. De applicatie gebruikt standaard tweestapsverificatie, daarnaast kunnen er ook gedeelde mappen worden aangemaakt waarin rechten kunnen worden toegekend aan personen. 
 • Kosten: De betaalde variant van Keeper kost 45 euro per jaar (per gebruiker). Keepers is de meest complete wachtwoordmanager op de zakelijke markt, hebben wij gemerkt tijdens onze test. Dit maakt dat de prijs-kwaliteitverhouding bovengemiddeld is en dat dit echt een goede investering is in de beveiliging van uw organisatie. 
 • Gebruiksvriendelijkheid: Tijdens onze test hebben we gemerkt dat Keeper de meest gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager van de drie is. Hier zijn wij dan ook heel erg tevreden over.

Score: ★★★★★

Meer weten

We hopen dat u met deze informatie een weloverwogen beslissing kunt maken welke wachtwoordmanager het meest geschikt is voor uw organisatie. Mocht u meer informatie willen over Keeper dan kunt u met ons contact opnemen. 


Deel artikel via: