Geschreven door: Securityteam

Dat de domeinnamenmarkt ontzettend dynamisch is, hebben we al vaker opgemerkt. Helaas brengt dat ook mensen met zich mee die daar een slaatje uit willen slaan: domeinnaamfraudeurs.

Deze domeinnaamfraudeurs benaderen een domeinnaamhouder via het telefoonnummer dat ze kunnen achterhalen met behulp van een WHOIS-tool. Vervolgens doen ze zich voor als een reseller of registrar van domeinnamen en informeren de domeinnaamhouder dat een derde partij de domeinnaam van het slachtoffer met een andere TLD, zoals .nu, .info of .com, voor de neus van het slachtoffer wil wegkapen. Daarop bieden zij het slachtoffer de mogelijkheid om zelf die .nu, .info of .com -domeinnaam vast te leggen voor een ‘mooi’ bedrag om te voorkomen dat hun domeinnaam misbruikt wordt voor fraude, misbruik en oplichting. Deze bedragen zijn echter buitensporig hoog te noemen.

Daarnaast zijn er gevallen geconstateerd waarin wordt verteld dat de domeinnaam van het slachtoffer bijna verloopt, en dat die tegen een hoge vergoeding kan worden verlengd.

De fraudeurs proberen vaak met een vlotte babbel hun slachtoffers van de wijs te brengen, waardoor wellicht niet opvalt dat de prijzen die genoemd worden vaak exorbitant hoog zijn.

Herken de signalen
Er zijn verschillende signalen waaraan domeinnaamfraude te herkennen valt:

  • Er wordt via een ongebruikelijk kanaal contact met u opgenomen, zoals via een telefoonnummer dat u niet vrijelijk uitgeeft aan derden, of via een algemeen nummer
  • Er wordt ongevraagd een aanbod gedaan
  • De naam van het bedrijf dat u belt is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), of terug te vinden in het register van de Kamer van Koophandel
  • Het gevraagde bedrag ligt aanzienlijk hoger dan wat u op dit moment betaalt bij uw huidige aanbieder.

Laat u niet onder druk zetten. Domeinnaamfraudeurs zijn extra actief in de zomermaanden, wanneer er een grotere kans is dat de medewerker die normaal gesproken verantwoordelijk is voor domeinnaambeheer en aanverwante processen, op vakantie is. Er wordt gehoopt dat de vervanger gemakkelijker overstag gaat of minder kennis van zaken heeft.

Mocht u gebeld worden met een dergelijk aanbod en het niet vertrouwen, kunt u de volgende controles uitvoeren:

  • Zoek na of de genoemde domeinnaam al staat geregistreerd
  • U kunt zelf controleren of uw domeinnaam bijna verloopt in onze portal. Bij Networking4all worden alle domeinnamen automatisch vernieuwd en hoeft u zelf dus geen stappen te ondernemen om uw domeinnaam te verlengen
  • Controleer de registratie van het genoemde bedrijf bij de SIDN
  • Schrijf u als eenmanszaak, VOF of stichting in bij het Bel-me-niet Register
  • Instrueer uw personeel wat te doen wanneer ze op dergelijke wijze benaderd worden

Oh nee! Ik ben slachtoffer!
Deze malafide organisaties bellen honderden mensen per dag. Het is dus reëel dat het u ook is overkomen. In dat geval bent u het slachtoffer van een misdaad.
Verzamel en bewaar alle communicatie (brieven, e-mails, opgenomen telefoongesprekken) tussen u en de fraudeurs. Dit is van groot belang, ook als u wel akkoord gegaan bent maar nog niet heeft betaald.

Doe vervolgens aangifte bij de politie. Neem daarvoor contact op met de plaatselijke politie: 0900-8844. Bespreek vervolgens uw rechtspositie met een juridisch adviseur. Meld de fraudepraktijken ook bij de SIDN, via support@sidn.nl of 026-3525555.

Mocht u al betaald hebben, bereid u zich er dan maar op voor dat de kans dat u uw geld terugkrijgt nihil is. Maar door de fraude te melden, kunt u wel helpen voorkomen dat deze fraudeurs nog meer slachtoffers kunnen maken.

Update:

Wij hebben weer signalen opgevangen dat er weer een nieuwe partij actief is in de domeinnamenfraude. Let dus goed op!


Deel artikel via: