Geschreven door: Marketing

In samenwerking met digitaltrustcenter.nl

Als je bedrijf gehackt wordt, kan de schade groot zijn.  Een hack kan de bedrijfsvoering verstoren of stilleggen, maar kan ook leiden tot reputatieschade. Dat is bijvoorbeeld het geval als gegevens van klanten of zakelijke relaties op straat komen te liggen. Vermoed je dat er sprake is van een hack? Kom dan snel in actie.

Hoe word je slachtoffer van een hacker?

Er zijn verschillende manieren waarop een hacker kan proberen je te hacken. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Een phishing-mail waarmee een hacker gebruikers leidt naar een nepwebsite en toegang krijgt tot de logingegevens van een gebruiker;
  • Een mail waarmee een virus wordt verspreid waardoor de hacker toegang tot jouw systemen krijgt;
  • Het bemachtigen en gebruik maken van gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mailaccounts of het contentmanagementsysteem (CMS) van een bedrijfswebsite;
  • Gebruik te maken van besmette USB-sticks op een van je apparaten.

Hoe herken ik een hack?

Het detecteren van een gehackt systeem is niet altijd even eenvoudig. Een belangrijke stap daartoe is het goed bijhouden van de logbestanden van de verschillende systemen, de Active Directory, de firewall en de antivirusoplossing. Een oplossing die helpt bij het detecteren van een hack is de Networking4all Network Analyzer. De Networking4all Network Analyzer analyseert 24/7 het netwerkverkeer op kwaadaardig gedrag.  Bij een (potentiële) digitale inbraak krijg je direct een alarmmelding. 

Een andere oplossing is Endpoint detection and response (EDR). Dit is een geïntegreerde endpointbeveiligingsoplossing die real-time continue endpointgegevens monitort en verzamelt en deze combineert met op regels gebaseerde geautomatiseerde respons- en analysemogelijkheden.  EDR zorgt voor beter inzicht in uw eindpunten en een snellere reactietijd. EDR beschermt tegen geavanceerde vormen van malware en is gebaseerd op machinale leerargoritmen.

Wat te doen na gehackt te zijn

Doorloop de volgende stappen om een hack zo snel mogelijk op te lossen:

  • Noodgeval en zo snel mogelijk hulp nodig? Bel Networking4all op 0800-0008
  • Isoleer besmette netwerken, computers of apparaten.
  • Laat de ICT-afdeling en/of ICT-leveranciers de besmette netwerken, computers of apparaten onderzoeken.
  • Informeer klanten en zakelijke relaties indien nodig.
  • Neem contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) indien er sprake is van een datalek.

Deel artikel via: