Geschreven door: Securityteam

Hoe goed zijn uw internetgewoontes? Networking4all werkt al jaren hard mee aan een veilig internet voor iedereen. Maar veilig internetten kan niet alleen afhankelijk zijn van beveiligingsoplossingen van anderen. Met een beetje opletten, en goede internetgewoontes, maakt u uw internetgebruik al een heel stuk veiliger.

Hoofdstuk 4: tweestapsverificatie
Vorige week bespraken we hoe u uw wachtwoorden veiliger kunt maken. Maar wat nou als u dat nog niet genoeg zekerheid vindt? Als u toch vreest dat een hacker achter uw wachtwoord kan komen, en uw gegevens of bestanden kan uitlezen? Dan kiest u voor tweestapsverificatie als een extra beveiliging.

Tweestapsverificatie, ook wel bekend als two-way authentication, houdt in dat u naast uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord ook inlogt met een automatisch gegenereerde code. Deze code wordt gegenereerd door een app op uw telefoon of een plugin in uw browser, of door een los apparaatje. De meest bekende tweestapsverificatie is misschien wel de reader waarmee u bij uw bank inlogt: u logt in met uw rekeningnummer (uw gebruikersnaam), uw pincode (uw wachtwoord), en de inlogcode die de reader voor u genereert. Deze code wisselt zeer regelmatig en is maar zeer kort geldig: wie te lang wacht om de code te gebruiken, kan opnieuw beginnen met inloggen. Ook de overheid gebruikt tweestapsverificatie om in te loggen bij DigiD door middel van een SMS bericht.

tweestapsverificatieMaar banken en overheidsinstanties zijn niet de enigen die gebruik kunnen maken van deze technologie: veel social media websites en e-maildiensten bieden ook tweestapsverificatie aan. En het instellen daarvan gaat ontzettend makkelijk.

Plug and play
Wie zoekt in de appstore van zijn of haar mobiele telefoon op ‘authenticator’ komt een mooi lijstje tegen met (veelal gratis) apps. Goede voorbeelden zijn Google Authenticator of Authy. Het installeren van deze apps is een peulenschil, het gebruik ervan nog makkelijker: wanneer een website tweestapsverificatie aanbiedt, kunt u deze optie vaak in de settings aanvinken. Een goed voorbeeld is Google met hun Gmail.

snip-2way-authOok Facebook en Twitter bieden de mogelijkheid om tweestapsverificatie aan te zetten op uw account. Na het koppelen van uw telefoon (of controleren van uw bestaande koppeling) krijgt u de mogelijkheid om met een QR-code of een handmatig over te tikken code uw account te koppelen met uw app. Vanaf dat moment worden er voor u codes gegenereerd in de app zodra u deze nodig heeft.

Voor- en nadelen
Het grootste voordeel van tweestapsverificatie is overduidelijk: het biedt een extra laag veiligheid bij het beschermen van uw gegevens en accounts. Mocht een hacker achter uw gebruikersnaam en wachtwoord weten te komen, bent u alsnog beschermd. Het is ook zeer gemakkelijk in gebruik: veel websites ondersteunen gebruik van een externe app zoals Google Authenticator of Authy om de codes te genereren. Hierdoor wordt het beheren van uw accounts met tweestapsverificatie zeer gemakkelijk. Ook wordt het door steeds meer apps, websites en softwarepakketten in gebruik genomen en zijn we langzaam toe aan het werken naar een online wereld waar tweestapsverificatie de norm wordt. Dit artikel van PC Mag legt uit hoe u voor veel populaire websites, apps en softwarepakketten tweestapsverificatie kunt activeren.

Zijn er dan geen nadelen aan te vinden? Die zijn er wel. Zo moet u voortaan altijd uw telefoon opgeladen en in de buurt hebben, als u wilt inloggen in een account. Sommige mensen zullen dit als omslachtig ervaren. En mocht uw telefoon kwijt raken of gestolen worden, zult u veel moeite moeten doen om weer toegang tot uw accounts te krijgen. Gelukkig hebben de meeste websites, apps en softwarepakketten hier aan gedacht en bent u niet meteen uw account kwijt.

Wie zijn of haar online veiligheid serieus wil nemen, doet er dus goed aan om een extra laagje bescherming toe te voegen door tweestapsverificatie aan te zetten in social media, e-mail of software accounts.

Met deze laatste goede gewoonte zijn we aan het eind gekomen van onze serie Goede Gewoontes. We hopen dat jullie er iets van hebben opgestoken. Volgende week gaan we weer beginnen met een nieuwe serie!


Deel artikel via: