Geschreven door: Securityteam

Google is druk bezig om het gebruik van  SSL certificaten onder websites te bevorderen. Als voorbeeld beloont Google websites die met een SSL-certificaat beveiligd zijn met een hogere Google ranking. En in het najaar van 2016 werden alle waarschuwingsiconen verbeterd.

Google stelt dat internetgebruikers met de huidige waarschuwingen niet overtuigd zijn van de gevaren van een onbeveiligde verbinding. In de nieuwste versie van Chrome gaat Google daarom een stapje verder. In de adressenbalk wordt naast de rode gevarendriehoek nu de tekst ‘Niet veilig’ weergegeven.

Dit draagt bij aan het bewustzijn en helpt de internetgebruikers om de verbinding van de website beter te beoordelen. Momenteel wordt het negatieve label afgegeven wanneer het SSL certificaat niet correct is geïnstalleerd. Op termijn gaat Chrome alle websites die wachtwoorden en betalingsgegevens via een onbeveiligde http-verbinding verzamelen als ‘Niet veilig’ aanduiden. Uiteindelijk zullen alle websites die niet voorzien zijn van een SSL certificaat worden bestempeld als ‘Niet veilig’.

Websites met een correct geïnstalleerde DV of OV certificaat worden beloond en krijgen de tekst ‘Veilig’ naast het befaamde groene slotje. Websites met een uitgebreide validatie zullen hun bedrijfsnaam in groene letters weergegeven krijgen. Dit kan door internetgebruikers gezien worden als de beste toepassing van het SSL certificaat.

UPDATE
Google heeft versie 56 van Chrome gelanceerd. In de meest recente versie waarschuwt de browser voor websites waar gebruikers via een http-verbinding gevoelige informatie moeten achterlaten. Dit gaat gelden voor websites met inlogfunctionaliteiten of die om creditcardgegevens vragen. Op termijn gaat de Google alle http-websites als ‘niet veilig’ bestempelen.

Mozilla volgt dezelfde weg. Recentelijk werd er een nieuwe Firefox-versie geïntroduceerd die dezelfde http-waarschuwing toont.


Deel artikel via: