Geschreven door: Securityteam

Met de feestdagen in het rap naderende vooruitzicht wordt het alweer hoog tijd dat we terug kijken op de afgelopen 12 maanden. Networking4all heeft een vol jaar achter de rug, met vele hoogtepunten, maar kijkt ook met veel plezier al uit naar wat 2019 zal brengen. Dus beginnen we deze terugblik met een vooruitblik!

Het techniekteam van Networking4all heeft in 2018 zeer hard gewerkt aan ons nieuwe platform. En dat harde werken zit er bijna op: Op 21 januari zal onze nieuwe website worden gelanceerd! Wij kijken er met het hele bedrijf erg naar uit. Dit betekent wel dat er in januari enkele dagen zullen zijn dat de Networking4all website niet beschikbaar zal zijn. Tussen 18 januari om 18:00 en 21 januari om 8:00 zullen de website en diensten van Networking4all niet beschikbaar zijn, zodat er overgegaan kan worden naar het nieuwe platform. Wij nodigen u uit om vanaf 21 januari ons nieuwe platform te komen bekijken!

Daarnaast zal Networking4all op 9 januari de gehele dag gesloten zijn in verband met onze nieuwjaarsborrel. U kunt uiteraard gewoon uw bestellingen plaatsen op deze dag. Vragen die via e-mail worden gesteld zullen op 10 januari worden opgepakt.

Een terugblik op 2018

Naast nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf zelf, met nieuwe medewerkers en een uitbreiding van ons sales- en securityteam, hebben we onze relaties met leveranciers aangesterkt. Dit heeft ons de titel Platinum Elite Partner van DigiCert opgeleverd. In september van dit jaar ontvingen wij daarnaast ook de DigiCert Innovation Award.

In 2018 hebben we ons ook met veel enthousiasme gericht op security oplossingen en daarbij behorende nieuwe leveranciers. We zijn begonnen met het aanbieden van security services zoals vulnerability scans, monitoring tools en penetratietesten van verschillende nieuwe leveranciers. Zo hebben wij contracten afgesloten met F-Secure en de Nederlandse partij Cisofy. In 2019 zullen deze samenwerkingen alleen nog meer meer worden uitgewerkt, houd dus vooral vanaf 21 januari de nieuwe website in de gaten!

Ten slotte zijn we in 2018 ook lid geworden van Cyberveilig Nederland, de branche organisatie voor de Nederlandse cybersecuritysector.

Onderzoeken

2018 begon meteen al met een klapper toen onze security specialist ontdekte dat de nameservers van veel .nl-domeinen gevoelige informatie lekten. Nadat bleek dat de AXFR-records bij een leverancier niet goed ingesteld stonden, is onze specialist verder gaan kijken en ontdekte dat 6 procent van de ruim 65 duizend nameservers die hij kon onderzoeken niet goed stonden ingesteld.

In juni publiceerde Networking4all de whitepaper over datadiefstal. Hierin kwam onder andere naar voren dat er in Nederland veel gebruik wordt gemaakt van externe opslag zoals FTP servers, maar dat deze vaak niet goed, of niet goed genoeg, worden afgeschermd. In de uitgebreide whitepaper wordt, naast voorbeelden van onbeveiligde servers, ook uitgelegd wat u kunt doen om uw FTP server of opslag wel goed te beschermen en beveiligen.

In een one-minute onderzoek in februari vond onze security specialist Dennis al lekke websites bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen. Later deed hij dit nog eens dunnetjes over met Nederlandse zorginstellingen. Daar vond hij zelfs bij 42 instellingen binnen 1 minuut een vulnerability op hun website.

In juli liep een medewerker van Networking4all tegen een lek aan bij Randstad, waarmee hij de privéprofielen van andere gebruikers kon inzien. Nadat het lek gemeld was, heeft ook de NOS een onafhankelijk onderzoek gedaan naar deze melding en ook zij konden deze privégegevens bekijken. De Randstad had het lek zeer snel weer gedicht.

Tot slot kwam in een onderzoek naar gemeentewebsites nog naar voren dat er op 7 van de in totaal 380 onderzochte websites een vulnerability te vinden was. In samenwerking met de Informatiebeveiligingsdienst is er gekeken naar de vulnerabilities en passende oplossingen.

Ontwikkelingen in de securitywereld

Tot slot zijn er ook in de cybersecuritywereld zelf behoorlijk wat ontwikkelingen geweest in 2018. Naast grote vulnerabilities zoals de dubbele klapper Spectre/Meltdown in januari, en later in een minder gevaarlijke vorm in mei, en lekken in Adobe Flash, Drupal en Google Firebase, waren er ook nog steeds ontwikkelingen omtrent Google en de steeds strenger wordende maatregelen tegen HTTP websites. Gelukkig was er ook goed nieuws. Zo is in augustus eindelijk de opvolger van TLS 1.2 aangenomen als nieuwe standaard voor het TLS-protocol.

Met alle ontwikkelingen binnen en buiten Networking4all was 2018 een vol jaar te noemen, maar dat betekent niet dat we in 2019 stil gaan zitten. Na de lancering van ons nieuwe platform op 21 januari kunt u veel nieuwe ontwikkelingen verwachten. Wij kijken al erg uit naar wat 2019 allemaal gaat brengen, en we hopen dat u deze ontwikkelingen met ons mee gaat beleven. Namens het hele team van Networking4all wensen we u nu fijne feestdagen en alvast een schitterende jaarwisseling.


Deel artikel via: