Geschreven door: Securityteam

In het Braziliaanse Rio de Janeiro zijn de Olympische Zomerspelen in volle gang. Het is voor het eerst dat dit sportevenement in een Zuid-Amerikaans land wordt georganiseerd.

Natuurlijk hoopt heel Nederland dat het Wilhelmus vele malen luidkeels meegezongen kan worden in de sporthallen en stadions. Maar op de achtergrond is er genoeg reden tot zorgen. Naast de politieke en economische onrust en het Zika-virus dat er nog steeds huishoudt, mogen ook internet security en privacy aan het lijstje worden toegevoegd.

Vrij Spel
Cybercriminelen hebben zich goed voorbereid op het evenement. Internetbeveiliger Symantec plaatste Brazilië al op de achtste plaats van de meest onveilige landen op het gebied van internetveiligheid. Limor Kessem, executive security advisor bij IBM Security, geeft al aan dat de aanvallen van hackers en phishers steeds meer worden verfijnd, onder andere omdat hackers hiertoe de kans krijgen: de wetten in Brazilië zijn op dit gebied verwaarloosbaar, waardoor internetcriminelen zelden kunnen worden vervolgd.

Cybercriminelen kopiëren bijvoorbeeld websites van de organisatie of campagne-websites van sponsoren. Hierop verleiden ze mensen om hun gegevens achter te laten voor een giveaway of deelname aan een evenement, of zelfs tot het kopen van nep-tickets. Voorafgaand aan het Olympische toernooi zijn er al 230 van dit soort websites opgespoord.

Door een illegale handel in SSL certificaten kunnen deze websites ook betrouwbaar lijken. Het groene slotje in de adresbalk geeft de gekopieerde website onterecht een legitiem voorkomen.

Confrontatie
De Braziliaanse overheid en verschillende sponsoren zetten zich al schrap voor de confrontatie tussen wetgeving en criminelen. Om de cybercriminaliteit te bestrijden heeft de Braziliaanse Parlementaire Commissie (CPI) de CPICIBER-wet weten door te voeren. Deze wet maakt het mogelijk voor de overheid om alle IP-adressen simpelweg in te zien. Daarnaast kan de commissie lokale en buitenlandse websites op zwart zetten, zonder daarvoor over een gerechtelijk bevel te hoeven te beschikken.

Hierdoor komt direct de privacy van duizenden bezoekers en sporters in het geding. Daarom wordt het aanbevolen om een VPN te gebruiken. Hierdoor lijkt het alsof er verbinding gemaakt wordt vanuit een andere locatie en met een ander IP-adres.

Het Franse IT bedrijf Atos SE is een global sponsor van de Olympische Spelen en zegt er alles aan te doen om de risico’s voor de organisatie te minimaliseren. In een verklaring geeft een woordvoerder aan dat ‘Atos de nieuwste IT technologie zal inzetten om de IT infrastructuur van de Spelen te beschermen, en de IT-werkzaamheden van de Spelen te ondersteunen’.

Wat kunt u doen?
Indien u zelf in Brazilië bent, of verschillende websites bezoekt rondom de Olympische Spelen, kunt u het volgende doen om uzelf te beschermen:

  • Koop alleen tickets via officiële kanalen.
  • Let op afwijkende URLs met eventuele typfouten of het gebruik van IDN in de domeinnaam.
  • Ga niet in op onwaarschijnlijke aanbiedingen.
  • Open geen websites en klik niet op linkjes of knoppen die u niet vertrouwt.
  • Let op de informatie die de website van u vraagt en voer nooit zomaar uw gegevens in.

Deel artikel via: