Geschreven door: Securityteam

Veiligheid op het internet is alleen te garanderen als alle partijen zich bewust zijn van gevaren. Zo waarschuwt Networking4all vaak voor het gebruiken van simpel te achterhalen wachtwoorden en raden we aan niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar zelfs als u zelf uw wachtwoorden en inloggegevens veilig heeft ingesteld, kunt u alsnog het slachtoffer worden van hackers. Hoe? Doordat uw accountgegevens op straat komen te liggen wanneer de website die u gebruikt, gehackt wordt.

Op de handige website haveibeenpwned.com staat een omvangrijke lijst met bekende hacks, waarbij inloggegevens open en bloot op straat zijn komen te liggen. Deze lijst bevat bijvoorbeeld hacks van Myspace, LinkedIn en Dropbox, maar ook Tumblr, Last.FM en Yahoo komen er op voor. Bij veel van deze hacks worden inloggegevens ontfutseld van ontelbaar veel gebruikers, die daarna door de hackers doorzoekbaar online worden gezet in een datadump.

De website biedt de mogelijkheid om al deze lijsten te doorzoeken aan de hand van een e-mailadres of gebruikersnaam, waarna direct duidelijk wordt of het e-mailadres of de gebruikersnaam voorkomt en via welke website de gegevens op straat zijn komen te liggen. Hierbij geeft het wat achtergrondinformatie over de hack in kwestie, zoals wanneer de hack is gebeurd en welke gegevens op straat zijn komen te liggen. Ook biedt de site de mogelijkheid om gewaarschuwd te worden, mocht het adres voorkomen op een nieuwe lijst.

De gegevens zijn niet in alle gevallen recent: zo kan het voorkomen dat de hack al enkele jaren geleden is uitgevoerd, maar pas recent is vrijgegeven. Maar omdat mensen soms jarenlang hetzelfde wachtwoord gebruiken, is het toch belangrijk om ook deze datadumps te controleren. Mocht de zoekfunctie geen resultaten opleveren, is het nog steeds verstandig om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, en uw wachtwoorden regelmatig te updaten.


Deel artikel via: