Geschreven door: Securityteam

Gaat u binnenkort op vakantie? Zorg er dan voor dat u niet voor nare verrassingen komt te staan als u terugkomt! Wij helpen u graag op weg in aanloop naar een (hopelijk) zonnige zomer met een simpele checklist, die u slechts een paar minuten hoeft te kosten maar een hoop zorgen kan besparen.

Is uw SSL certificaat nog geldig?
Het meest waarschijnlijke dat mensen over het hoofd zien, is de geldigheidsduur van een SSL certificaat. Mocht uw certificaat verlopen tijdens uw afwezigheid, kunnen uw klanten of bezoekers beveiligde pagina’s niet meer bereiken. Ook betalingen, die altijd via beveiligd verkeer horen te lopen, kunnen dan niet uitgevoerd worden of geven een foutmelding. Hiermee kan uw bedrijf het vertrouwen van uw bezoekers verliezen.

De meeste certificaten zijn tegenwoordig 1 of 2 jaar geldig. Controleer dus vóór u weggaat, of uw certificaat niet binnenkort verloopt. De geldigheidsduur van uw certificaat is gemakkelijk te vinden in uw browser. Ga hiervoor in uw browser naar uw website en klik op het slotje in de adresbalk. De volgende stap is afhankelijk van uw browser:

  • Klik in Google Chrome op het linkje ‘details’. Uw browser opent een nieuw menu waar u kunt klikken op de knop ‘Bekijk certificaat’.
  • Klik in Mozilla Firefox op het pijltje naast de naam van uw certificaat. Vervolgens klikt u op ‘meer informatie’. Uw browser opent een apart scherm waarin u kunt klikken op de knop ‘Bekijk certificaat’.
  • Klik in Safari op het slotje, en daarna op ‘Bekijk certificaat’.
  • Microsoft Edge heeft (vooralsnog) geen mogelijkheid om de geldigheidsduur van een certificaat te bekijken.

Wees er op tijd bij! Afhankelijk van de uitgever kan het soms een paar dagen duren voordat uw nieuwe certificaat is uitgegeven.

Voldoet uw certificaat wel aan de laatste eisen?
De wereld van internetveiligheid ontwikkelt zich razendsnel. Daarom is het aan te raden zo nu en dan uw SSL certificaat te controleren. De Networking4all Quickscan laat zich hier uitstekend voor lenen en geeft u direct inzage in de status van de overige beveiligingsaspecten.  Door deze verbeterpunten door te voeren zal uw website en certificaat optimaal functioneren. Als u meer wilt weten over deze configuratie-upgrades, lees dan onze blogserie ‘SSL en Verder’. Hierin doen we uitgebreid uit de doeken hoe u uw SSL certificaat kunt opwaarderen.

Wees op echt alles voorbereid met security scans
Wilt u ècht zonder kopzorgen van uw vakantie kunnen genieten, dan bieden security scans wellicht uitkomst. Deze producten zijn binnen een mum van tijd op te zetten en kunnen zo worden ingesteld, dat ze automatisch uw website, webserver of applicatie monitoren. Ook kunt u regelmatige scans instellen die controleren op veiligheidsproblemen, kwetsbaarheden, configuratiefouten, en of uw domein voorkomt op blacklists. Mochten er zich problemen voordoen, wordt u meteen op de hoogte gesteld.

Als u deze checklist positief heeft kunnen afvinken kunt u met een gerust hart aan uw vakantie beginnen. Nu die zon nog!


Deel artikel via: