Geschreven door: Securityteam

Nederlanders kunnen slecht inschatten hoeveel gevaar ze lopen bij online activiteiten en weten zich niet goed tegen die gevaren te beschermen. Dit blijkt uit het onderzoek “Cybersecurity awareness en skills in Nederland” van TNS NIPO in opdracht van Alert Online dat maandag werd gepresenteerd.

Zo bleek uit het onderzoek dat Nederlanders veel vaker in phishing mailtjes trappen dan ze zelf denken, was meer dan de helft van de ondervraagden niet bekend met de term ‘ransomware’, en denkt men niet bewust na over het gebruik van openbare netwerken. Ook maakte meer dan de helft van de ondervraagden geen gebruik van automatische software updates en back-ups. Extra beveiligingen zoals tweestapsverificatie en sterke wachtwoorden werden vaak overgeslagen omdat het te veel tijd zou kosten wanneer er opnieuw ingelogd moet worden. Ook werd in het bedrijfsleven vaak de verantwoordelijkheid voor betere ICT beveiliging gelegd bij de ICT afdeling of het management.

De voornaamste oplossing die door de ondervraagden werd aangedragen was het vergaren van meer kennis. Ook bewustwording werd aangekaart: vaak werd de veiligheid afgeschoven op een andere partij binnen het bedrijf, en hoefde men zelf weinig na te denken over cybersecurity.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) presenteerde vorige maand nog het Cybersecuritybeeld Nederland, waarin duidelijk werd dat beroepscriminelen steeds vaker en beter gebruik maken van digitale aanvalsmethoden. In opdracht van het NCTV is de campagne Alert Online opgezet, die twee weken lang door middel van activiteiten en online acties de Nederlandse bevolking meer wegwijs in online veiligheid wil maken. De campagne duurt nog tot en met 14 oktober.


Deel artikel via: