Geschreven door: Securityteam

Er is in Nederland wellicht nog nooit zoveel aandacht besteed aan de Tweede Kamer verkiezingen als nu. En terecht: er zijn veel belangrijke onderwerpen die aan bod komen tijdens de debatten en promoties voor de verkiezingen van 15 maart. In een serie blogartikelen bekijkt Networking4all de standpunten van de vijf grootste politieke partijen (GroenLinks, SP, CDA, D66 en VVD) over vijf onderwerpen binnen het internet en de privacy. (De PVV is niet meegenomen in deze vergelijking, omdat deze thema’s niet worden besproken in het verkiezingsprogramma.)

De overheid wil graag toegankelijk en digitaal met u zaken doen. Bijvoorbeeld via de website van uw gemeente, de portal van de belastingdienst of het UWV. Het DigID (en binnenkort eID) faciliteert hierbij.
Vanaf 1 januari 2018 hebben alle burgers en ondernemers het recht om digitaal zaken te doen met alle 550 overheidsinstellingen. Maar dit moet wel op een toegankelijke en veilige manier plaats kunnen vinden. Kabinet-Rutte II is het programma Digitaal 2017 gestart dat hiervoor moet zorgen.

VVD
De partij van lijsttrekker Mark Rutte pleit niet alleen voor betere specialisten bij politie en justitie, maar ook bij de overige overheidsinstellingen. Hierbij realiseert de VVD zich ook dat specialisten vaak niet voor overheidswerk kiezen door de lage inkomensnorm, waardoor de overheid vaak moet kiezen voor de duurdere optie en bedrijven moet inhuren die dit soort specialisten kunnen leveren. De overheid zou dit soort specialisten zelf moeten kunnen betalen.
Ook is efficiëntie belangrijk. Zo moet niet elke overheidsinstelling een eigen digitale infrastructuur en cybersecuritybeleid gaan ontwikkelen. De regie hierover moet worden neergelegd bij een bewindspersoon met doorzettingsmacht.

D66
D66 wil ethische hackers inzetten voor hun ‘bug bounty programma’. Hackers worden beloond voor het melden van fouten en kwetsbaarheden. Zo hoopt de partij de digitale infrastructuur constant te verbeteren.

CDA
Het CDA wijdt in het verkiezingsprogramma niet uit over de digitale overheid.

SP
De Socialistische Partij vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. Alle digitale communicatiemiddelen moeten toegankelijk en veilig zijn, ook voor mensen met een beperking. Maar de SP wil ook dat de overheid beschikbaar blijft voor mensen die niet om kunnen gaan met een digitale omgeving, door persoonlijk contact en papieren formulieren beschikbaar te houden.
Daarnaast is de SP voorstander van het gebruik van open source software voor overheidsinstanties.

GroenLinks
Om de digitale communicatie van iedereen veilig te houden, maken alle overheidsinstellingen
beveiligingsproblemen in computersystemen altijd op verantwoorde wijze openbaar. Ook bij cyber security worden grondrechten gerespecteerd. De beveiliging van de computersystemen van (semi-)overheidsinstellingen wordt aan periodieke audits onderworpen. De overheid bevordert kennis en gebruik van veilige encryptie, zonder achterdeurtjes.

De politieke partijen hebben duidelijk voor ogen dat, wil de overheid hun burgers goed kunnen blijven dienen, er een modernisering van de digitale overheid nodig is. Partijen als de VVD, D66 en SP leggen hierbij in hun partijprogramma de nadruk op het aanpassen van protocollen voor hulp van buitenaf zodat financiële beweegredenen niet meer de belangrijkste motivatie is voor het inhuren van experts of inkopen van software. Maar zoals de SP ook aangeeft, moeten we niet té snel willen veranderen: voor mensen die niet digitaal kunnen of willen handelen, moet de overheid ook gewoon beschikbaar blijven.

Dit was de laatste blogbericht van deze serie over de Tweede Kamer verkiezingen. U kunt het hele dossier hier nog teruglezen voordat u op 15 maart u stem zult uitbrengen.

Bronvermelding:
– SP, “Programma voor een Sociaal Nederland”, p. 39.
– VVD, “Zeker Nederland”, p. 96.
– GroenLinks, “Tijd voor Verandering”, p. 66.
– D66, “D66 Verkiezingsprogramma 2017-2021”, p. 129.


Deel artikel via: