Geschreven door: Securityteam

Online consumenten controleren de betrouwbaarheid van een webwinkel voornamelijk aan de hand van de adresbalk. Dat blijkt uit een exploratief onderzoek verricht door Networking4all.

Aanleiding tot het onderzoek was het rapport Norton Cyber Security Insights 2016 uitgevoerd door Symantec. Daaruit bleek dat in 2016 wereldwijd 689.4 miljoen mensen slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Daarbij is er 118.5 biljoen euro aan schade veroorzaakt. In Nederland zijn er 2.4 miljoen mensen gedupeerd voor 888.8 miljoen euro.

Wij vroegen online consumenten of zij de webwinkel beoordelen en op welke manier. Maar liefst 83 procent van de respondenten vindt de betrouwbaarheid van een webwinkel belangrijk en controleert deze dan ook. Dit begint met het oordelen of de webwinkel over een HTTP of een HTTPS verbinding beschikt. Zo ziet de consument dat zijn klant- en betalingsgegevens veilig worden verwerkt en opgeslagen. 64 procent van de onderzoeksgroep voert deze actie uit. Bijna driekwart van de respondenten controleert de domeinnaam en extensie.

Bijna de helft van alle respondenten beoordeelt de webshop bij het aangaan van een transactie. Dat maakt de adresbalk een belangrijk middel om de conversie te waarborgen. Want grotendeel (83%) verbreekt het bezoek en de transactie zonder terug te keren als blijkt dat de webwinkel niet aan hun criteria voldoen. Andere criteria waar op wordt gecontroleerd professionele vormgeving (71%) en keurmerken (48%).

Gevoelig
De kritische houding van online consumenten is terecht. Want de onderzoekers van Networking4all vroegen tevens naar de verschillende gegevens die de respondenten in de afgelopen 5 jaar hebben overhandigd aan een webwinkel. Naast de gebruikelijke gegevens overhandigen consumenten ook wel eens gevoelige informatie zoals het BSN nummer, documentnummer identificatiedocument, bankrekeningnummer of de pincode. Tevens verlenen consumenten met enige regelmaat toegang tot de social media accounts, waarmee nog meer informatie wordt vergeven.

De onderzoeksresultaten zijn tijdens een lezing op de Webwinkel Vakdagen 2017 toegelicht. U kunt hier de presentatie downloaden.


Deel artikel via: