Geschreven door: Marketing

De jaarlijkse dag van een veiliger internet (Safer Internet Day, 9 februari) is aangebroken. Op deze dag wordt besproken over hoe het internet een veiligere plek kan worden gemaakt, vooral voor jongere gebruikers. Surfen op het internet zal altijd risico’s met zich meebrengen. Gelukkig hebben we al eerder naar de gevaren gekeken, zoals phishing, dataverzameling van grote bedrijven en onveilig wachtwoordgebruik, en hoe je jezelf hiertegen kan beschermen. 

Ook belangrijk is de voorlichting; het voorbereiden van kinderen en jongeren die zelfstandig het internet opgaan. De ervaren gebruikers en experts spelen hier een cruciale rol. Want als wij niet het goede voorbeeld geven kan het goed misgaan.

Wat zijn de voornaamste cyberaanvallen?

Cyberaanvallen komen in alle vormen en maten: malware dat je data onleesbaar maakt of je toetsaanslagen doorstuurt, ransomware dat je data gijzelt tot er een bedrag betaald wordt, phishing, het raden van zwakke wachtwoorden, of social engineering, waarbij iemand zich voordoet als iemand anders.

De voornoemde aanvallen zijn dan ook direct de meest voorkomende en dat is niet zo vreemd. Het zijn redelijk simpele manieren met een groot potentieel voor succes. Eén verkeerde klik kan leiden tot een leeggeroofde bankrekening of gegijzelde, versleutelde data.

Hoe kun je veiliger zijn op het internet?

Het vergt niet veel om deze aanvallen te beperken met een goede dosis gezond verstand: dubbel check URL’s in e-mails of ga zelfs handmatig naar de website in kwestie, gebruik moeilijke wachtwoorden en gebruik ze niet voor meerdere websites. Helemaal indekken tegen elk gevaar is natuurlijk onmogelijk, maar je hoeft het kwaadwillenden niet onnodig makkelijk te maken. De simpelste maatregelen kunnen zelfs jouw leven makkelijker maken. 

Een password manager, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je niet alleen je wachtwoorden voor tientallen accounts niet meer hoeft te onthouden, maar ook niet meer handmatig hoeft in te voeren. Om meer te lezen over de verschillende password managers en diens voordelen, check ook onze wachtwoordmanager blog.

Ook een computer zonder virusscanner is vragen om problemen. Gelukkig komt Windows 10 met een eigen virusscanner, Windows Defender, die zijn werk prima doet zolang je verstandig omgaat met het internet, maar er zijn genoeg alternatieven. VPNGids.nl is hier dieper ingedoken om uit te vinden welke virusscanners het beste uit de bus komen. Deze zullen veel malware detecteren en verwijderen.

Tegen phishing is echter niets anders te doen dan simpelweg goed op te letten. Kwaadwillenden worden steeds beter in het namaken van websites en e-mailberichten. Kijk dus goed naar de afzender en URL’s. Ook hier hebben we een blog over geschreven met tips en informatie.

Als laatst is het belangrijk om op te letten waar je je apparaten aansluit. De openbare oplaadpunten met usb zijn bijvoorbeeld perfecte plekken om data gestolen te laten worden, tenzij je een usb data blocker gebruikt. Ook een openbaar Wi-Fi netwerk is een gevaar, dus het wordt afgeraden om zonder VPN (Virtual Private Network) wachtwoorden of andere persoonlijke informatie in te voeren zolang je deze netwerken gebruikt. Deze netwerken zijn namelijk niet of slecht versleuteld om zo toegankelijker te zijn voor gebruik. Hier maken cybercriminelen maar al te graag misbruik van. Inloggegevens zijn zo gestolen.

De mens is de zwakste schakel

In de wereld van cybersecurity blijft de mens het meest kwetsbare punt. Wij klikken op de URL’s en bijlagen, wij geven informatie door als ernaar gevraagd wordt en wij zijn de baas over onze accounts. Dus hoe wij met onze informatie en apparaten omgaan bepaalt hoe makkelijk we slachtoffer worden. Dit is misschien overduidelijk, maar voor de minder ervaren of nieuwe gebruikers van het internet spreekt dit niet voor zich.

Het is daarom dus belangrijk dat kinderen en jongeren opgroeien met de informatie die nu beschikbaar is. Scams en phishing gebeuren overal en vooral op social media. Ook wachtwoorden die voor meerdere social media accounts gebruikt worden kunnen achterhaald worden en zo enorme schade aanrichten, of het nu je apparatuur of bankrekening is, of de informatie die zich kan verspreiden in vriendengroepen of scholen. Jongeren moeten beschermd worden en voorgelicht over de gevaren op het internet waar ze zelf geen erg in hebben. En niet alleen vandaag.

Meer informatie:
bitsoffreedom.nl
saferinternetday.org
veiliginternetten.nl
autoriteitpersoonsgegevens.nl


Deel artikel via: