Geschreven door: Securityteam

Nederland mag dan wel een klein kikkerlandje zijn, op het internet zijn we enorm goed vertegenwoordigd. In een schitterend overzicht van Nominet van 9 maart 2016 is te zien dat Nederland met 5.602.486 vastgelegde .nl-domeinnamen de op drie na grootste TLD ter wereld is:

  1. China – .cn – 16.810.737 domeinnamen
  2. Duitsland – .de – 16.056.043 domeinnamen
  3. Engeland – .uk – 10.706.505 domeinnamen
  4. Nederland – .nl – 5.602.486 domeinnamen
  5. Rusland – .ru – 5.074.320 domeinnamen

Hierdoor wordt het wel steeds lastiger om een domeinnaam vast te leggen en vergt het bedenken van een effectieve domeinnaam wel wat creativiteit. Zo zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede domeinnaam.

Vindbaar en herkenbaar
Als u een domeinnaam wilt vastleggen voor uw bedrijf, begin dan met uw bedrijfsnaam of titel. Dit komt de vindbaarheid van uw bedrijf of onderneming ten goede. Combineer dit eventueel met een beschrijvend woord voor uw activiteiten of producten, zoals www.slagerijpiet.nl. Gebruik een populaire zoekterm om uw beschrijving te formuleren om direct goed voor de dag te komen in de zoekresultaten.

Gebruik geen woordgrappen, jargon of straattaal. Bezoekers weten dan niet zo goed waar ze naar moeten zoeken. Daarnaast is het makkelijker voor bezoekers om spel- of typfouten te maken, waardoor uw website niet gevonden zal worden. Ook is de lengte van een domeinnaam van belang: gebruik het liefst niet meer dan 15 tekens. Zo is de domeinnaam gemakkelijk te onthouden voor een bezoeker die uw website vaker wil bekijken. Daarnaast verkleint het ook de kans op spel- en typfouten.

Vermijd, indien mogelijk, het gebruik van een verbindingsteken, zoals www.slagerij-piet.nl. Dit zorgt voor verwarring wanneer de domeinnaam zonder verbindingsteken al in gebruik is door een ander bedrijf.

Heeft u ook internationale ambities, dan kunt u er ook voor kiezen om direct meerdere domeinnamen vast te leggen met verschillende extensies. Houd er dan wel rekening mee dat u uw domeinnaam eventueel zal moeten vertalen naar de desbetreffende taal, zoals www.fleischereipiet.de, www.boucheriepierre.fr of www.butcherypete.com.

The new generation
Kunt u geen geschikte domeinnaam vinden met de bekende TLD’s als .nl en .com? Dan kunt u altijd nog terecht bij de nieuwe generatie TLD’s: de New-TLD’s. Dit zijn extensies zoals .fashion, .space of zelfs .amsterdam of .frl, voor Friesland. Niet alleen gaat er een wereld van mogelijkheden voor u open met deze nieuwe TLD’s, ze bieden ook de mogelijkheid om uw domeinnaam nog beter af te stemmen op uw activiteit, product of locatie.

Op dit moment zijn er al zo’n 600 New-TLD’s beschikbaar, en staan er nog eens zo’n 950 in de planning om de komende tijd gelanceerd te worden. Zo is de immens populaire .shop onlangs gelanceerd. Deze TLD wordt op een aflopende schaal vrijgegeven volgens een first come, first serve principe: vanaf 1 september wordt het vastleggen van een .shop-domeinnaam steeds een beetje goedkoper, totdat deze in oktober voor een vaste lage prijs aan te schaffen is. Dat betekent dat bedrijven die er per sé snel bij willen zijn om hun gewenste domeinnaam.shop vast te leggen, hier weliswaar wat meer voor betalen, maar dat de New-TLD uiteindelijk voor iedereen een goed betaalbare optie is om hun webwinkel uit te laten blinken.

Wilt u een .shop-domeinnaam vastleggen? Deze zijn nog niet te koop via onze gewone portal. Neem daarom snel contact op met onze sales-afdeling. Zij kunnen u direct verder helpen met meer informatie of de aanschaf van de domeinnaam.

Heeft u een andere gewenste domeinnaam in gedachten? Claim hem dan direct op onze website of neem snel contact op met onze sales-afdeling via sales@networking4all.com!


Deel artikel via: