Geschreven door: Securityteam

De feestdagen staan weer voor de deur, en daarmee drukke tijden voor u als webwinkelier. Uit een onderzoek van thuiswinkel.org en PostNL bleek al dat er in 2016 in de eerste drie weken van december een groei was in online verkopen van maar liefst 57%. Deze enorme toename komt niet uit de lucht vallen: Nederlanders kopen graag online.
Als webshopeigenaar is het daarom extra belangrijk om goed beveiligd de decembermaand in te gaan.

SSL en meer
Met een SSL certificaat beveiligt u het verkeer tussen uw server en uw bezoekers. Alle paginabezoeken, elke klik, en elk ingevuld formulier op uw website is zo beschermd tegen pottenkijkers van buitenaf. Hoewel er meerdere soorten SSL certificaten bestaan, is het voor webshops verstandig om te kiezen voor een EV certificaat. Met een EV certificaat wordt uw bedrijfsnaam duidelijk opgenomen in het certificaat, en komt deze in de adresbalk van de browser te staan. Zo zien klanten in één oogopslag dat u zegt wie u beweert te zijn, en dat hun bestellingen geplaatst worden bij een geregistreerd bedrijf. Door te kiezen voor een EV SSL certificaat weet u ook zeker dat uw certificaat wordt ondersteund door mobiele browsers. Dat dit geen overbodige luxe is, blijkt uit de cijfers van Thuiswinkel.org: steeds meer aankopen worden gedaan via mobiele browsers.
Het is daarnaast ook aan te raden om uw SSL certificaat te installeren op uw hele website, en niet alleen vanaf het moment dat uw klanten gaan afrekenen. Deze Always On SSL aanpak geeft uw klanten vanaf het moment dat ze uw website openen een veilig gevoel en beschermt hun gegevens en data. Wilt u meer weten over SSL certificaten en hoe u het optimale kunt halen uit uw certificaat, lees dan eens ons dossier SSL en Verder.

Tegenwoordig is het voor bedrijven ook verplicht om een vorm van encryptie te gebruiken voor diensten en applicaties die persoonsgegevens verwerken. Met het oog op de ingang van de nieuwe Europese wetgeving omtrent persoonsgegevens is het al helemaal verstandig om uw website te beschermen met een SSL certificaat. Als u meer wilt weten over deze GDPR en wat u kunt doen om uw bedrijf er op voor te bereiden, kunt u onze whitepaper downloaden.

Monitoring tools
Om er voor te zorgen dat u altijd veilig bent en blijft, is het verstandig om beter te leren kijken naar de veiligheid van uw server, maar ook van uw software. Webshops zijn vaak afhankelijk van externe software om hun webshop daadwerkelijk te kunnen runnen, en daarin wordt veel gebruik gemaakt van plugins van derden. Met andere woorden: er zijn een hoop punten waarop het fout kan gaan. Uiteraard kunt u handmatig aan de slag. Controleer regelmatig op updates van de software die u runt, blijf op de hoogte van eventuele ontwikkelingen zoals plugins die plotseling niet meer werken of fouten veroorzaken, en maak regelmatig back-ups.

Door monitoring en scanning software in te zetten, kunt u gemakkelijker de overhand houden in uw security. U kunt kiezen uit verschillende pakketten die u de mogelijkheid bieden uw server of applicatie te laten monitoren, en u waarschuwingen te geven wanneer er zich onregelmatigheden voordoen op uw server. Zo wordt er gecontroleerd op kwetsbaarheden zoals cross site scripting, SQL injecties, en onveilige of verkeerde redirects. U kunt uw monitoring en scanning tool ook voor u in de gaten laten houden wanneer er kwetsbaarheden in uw software zijn gedetecteerd, en of er middels updates al een oplossing voor is gevonden.

Wilt u meer weten over welk soort certificaat of scanning pakket het beste bij uw website of applicatie past? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Deel artikel via: