Geschreven door: Marketing

In samenwerking met VPNGids.nl

Velen van ons grijpen met de versoepelingen in het corona beleid de mogelijkheid aan om het thuisfront achter te laten en op vakantie te gaan, zij het in Nederland, zij het buiten de landsgrenzen. We hebben een paar zaken op een rij gezet waar je op moet letten om veilig, privé en vrij te kunnen internetten wanneer je op reis bent.

Wees voorzichtig met publieke Wifi

Op reis ben je dikwijls aangewezen op de lokaal beschikbare netwerken, in ieder geval voor het zwaardere stream- en download werk. Zoals sommigen wellicht weten, zijn publieke wifi-netwerken in de wereld van cyber security vrij berucht. Ze staan bekend als onveilig, maar hoe zit dat precies? Wat maakt een publiek wifi-netwerk potentieel zo gevaarlijk?

Bij publieke wifi-netwerken is er een vergroot risico om op het netwerk van een hacker terecht te komen. Een cybercrimineel kan gemakkelijk een netwerk opzetten met een betrouwbaar ogende naam. Wellicht imiteert hij of zij zelfs de netwerknaam én het bijbehorende wachtwoord van het hotel waar je verblijft. Dit wordt genoemd als een Rogue-access-point. Argeloze passanten die met een dergelijk netwerk verbinden, zijn erg kwetsbaar voor zogenoemde man-in-the-middle-aanvallen. Hierbij kan een hacker zonder dat je dat merkt je netwerkverkeer inzien en manipuleren, met alle risico’s van dien. De hacker kan via het afluisteren van het netwerkverkeer in sommige gevallen een versleutelde sessie omzetten naar een niet-versleutelde sessie. Gegevens die u verstuurt en ontvangt, worden onderschept door de hacker.

Wat voor ons volstrekt normaal surfgedrag is kan elders problemen opleveren

Wifi (modem & router) is natuurlijk het eerste station waar je internetverkeer doorheen gaat. Daarna gaat het naar de internetprovider. Er zijn genoeg landen waar overheden nauwgezet volgen wat mensen op internet uitspoken. Besef je hierbij dat al je internetverkeer de internetprovider passeert, en deze dus een zeer gedetailleerd beeld heeft van jouw online activiteiten.

Een gokje wagen op een casinosite of een adult website bezoeken na een lange vlucht naar Dubai? Misschien beter van niet. Beide vormen van entertainment zijn namelijk hartstikke illegaal in de Verenigde Arabische Emiraten. En reken maar dat hierop ingegrepen kan worden. Je kan een forse boete tegemoet zien en je kan het land uitgezet worden.

Nog dating apps op je telefoon staan bij het reizen? Mocht je homoseksueel zijn dan kan dit grote problemen met de overheid opleveren in onder meer Egypte, Rusland, Libanon, Maleisië of Tunesië. Tot celstraf en foltering aan toe. Als Nederlanders beseffen we ons niet altijd welke risico’s men elders in de wereld nog loopt, en wijzelf dus ook als we niet opletten.

Hinderlijke online restricties op reis

Internetcensuur is overal. Buiten de EU werkt een groot deel van de Nederlandse streamingdiensten niet meer, waaronder ook veel NPO-streams en streams van de commerciële oproepen. Ook zijn social media en bepaalde apps geblokkeerd in verscheidene landen. En dit gebeurt vaker dan veel mensen vermoeden.

Bijkomen in het tropische Bali? Prima, maar goede kans dat je het zonder WhatsApp of Skype moet stellen. De Indonesische regering heeft meer dan eens communicatie-apps en social media zoals WhatsApp geblokkeerd om de communicatiestromen in het land te beheersen. En Indonesië is geen uitzondering. Blokkades van social media, nieuwssites en communicatie-diensten zijn erg gebruikelijk in grote delen van de wereld, zeker wanneer verkiezingstijd nadert of er op enige wijze onrust is in een land.


Goed voorbereid op reis; zelf stappen ondernemen richting een veilig, vrij en privé internet

Er zijn enkele simpele maatregelen die je kan nemen om goed voorbereid op reis te gaan.

  • Lees je kort in in de basis van cybersecurity, dan kan je bepaalde risico’s al veel beter inschatten.
  • Download een betrouwbare VPN-applicatie vóór vertrek (hier meer informatie over VPN’s). Een VPN helpt je om veiliger te surfen, je digitale privacy te bewaken en om geografische restricties te omzeilen (zoals restricties op Skype, WhatsApp, websites en streamingdiensten).
  • Probeer eens alternatieve chat-apps als je reguliere apps niet werken. Telegram* en Signal bijvoorbeeld. Enige vereiste; zorg dat de mensen met wie je wenst te communiceren deze apps ook op hun smartphone hebben staan.
  • Bescherm je apparatuur met goede antivirus software.
  • Maak gebruik van endpoint-security.
  • Wees je bewust van bijzonderheden in de lokale wetgeving, voor zover dat mogelijk is.
  • Bekijk altijd het reisadvies van de Nederlandse overheid voor het land en gebied waar je heengaat.
  • Bekijk vlogs op YouTube over je bestemming; andere reizigers delen in grote getale hun ervaringen en tips over oneindig veel bestemmingen. Mogelijk komen er nog wat digitale tips voorbij.

* Telegram wordt in Bahrein, China, Indonesië, Pakistan en Iran geblokkeerd. Het schijnt dat deze dienst veelal wordt gebruikt door de onderwereld op het Darkweb en zelfs de IS. Echter het feit dat criminelen een bepaalde tool of programma gebruiken, betekent niet dat deze programma’s niet meer geschikt zijn voor het grote publiek.

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/media/624-fsb-berichtendienst-telegram-dienstbaar-aan-terroristen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VPNGids.nl

VPNGids.nl is een website over alle aspecten van online privacy, cybersecurity en vrij internet en zorgt er voor dat informatie over online privacy en cybersecurity voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is.


Deel artikel via: