Geschreven door: Securityteam

Het is een vieze, stormachtige dag, buiten lijkt het wel nacht zo donker. Uw kantoorpand bevindt zich aan een rustige straat met weinig voetverkeer. Dan klopt er iemand op de deur: een jongeman, verwaaid en natgeregend, een doorweekte schooltas in de hand. Hij vertelt dat hij een lekke band heeft en naar huis wil bellen. Alleen, zijn telefoon is leeg. Mag hij deze binnen even opladen? Drie dagen later blijkt uw netwerk gekraakt en heeft u te maken met een enorm datalek. Toeval? Wat denkt u?

Wanneer men denkt aan IT security, wordt er vaak gedacht aan de digitale kant: firewalls, detection software, virusscanners. Hierbij wordt vergeten dat eigen medewerkers, en u zelf, ook de oorzaak kunnen zijn van een datalek. Niet verwonderlijk, want de techniek om problemen te veroorzaken is voor de meeste mensen geen gesneden koek. Daarnaast maken hackers ook graag gebruik van de technologische gemakken van vandaag de dag: openbare WIFI, slimme apparaten, sociale netwerken die overal voor gebruikt kunnen worden om snel en gemakkelijk in te loggen, en telefoons of smartwatches die ook gebruikt kunnen worden om te betalen.

De beste verdediging

Maar vergeet ook niet dat de meeste datalekken veroorzaakt worden door menselijke fouten. Laptops of flash drives die achterblijven in cafés of in de trein. Data die niet goed wordt verwijderd en vernietigd, papierwerk dat open en bloot op bureaus blijft liggen in de lunchpauze. Uw medewerker die tijdens een date vertelt over zijn of haar werkzaamheden bij uw bedrijf, die inlogt op social media op een openbaar WIFI netwerk omdat het lekker makkelijk is. De ijverige collega die zakelijke e-mail opent op een privé apparaat. Managers, die telefoongesprekken over zakelijke relaties voeren in openbare ruimtes, of betalingen goedkeuren vanaf hun mobiel. De baliemedewerker, die een bezoeker laat inloggen op uw WIFI, zodat ze nog even wat werk kunnen doen op hun laptop voor hun afspraak.

Daarom is het verstandig te investeren in awareness trainingen. De beste verdediging tegen aanvallers die gebruikmaken van social engineering is kennis: leer uw medewerkers, en uzelf, om te gaan met mogelijke aanvallen en beveiligingslekken en leer ze te herkennen wanneer iemand mogelijk kwade bedoelingen heeft met hun gegevens. De awareness trainingen die Networking4all aanbiedt, vinden voornamelijk plaats binnen een online e-learning platform waar u en uw medewerkers op kunnen inloggen, en door middel van video’s en vragen door de leerstof gaan. Door middel van certificaten zien uw medewerkers, en u zelf, vooruitgang in de stof.

Het is ook mogelijk om door middel van een nulmeting en een officiële kickoff uw medewerkers meteen meer betrokken te laten raken met de stof. U kunt uw medewerkers ook meer informeren tijdens speciale voorlichtingsdagen of door een spreker in te huren die een onderwerp van IT security beter belicht. Laat ze daarnaast ervaren hoe een aanval er in het echt aan toe kan gaan met een phishing campagne, USB drop campagne, of mystery guest.

Een slimme investering

Awareness trainingen zijn er al vanaf €30,00 per jaar per medewerker, en daarmee ook voor het MKB een overzichtelijke investering. Wilt u meer weten? Bel dan eens met onze consultants voor meer informatie, of download de brochure.


Deel artikel via: