Geschreven door: Securityteam

Ziekenhuizen digitaliseren en beschikken steeds vaker over een online portal. Dat blijkt uit onderzoek van e-healthkenniscentrum Nictiz.

Nictiz onderzocht 82 ziekenhuizen op de digitale toegankelijkheid. Meer dan een kwart daarvan beschikt over een online portal met informatie voor en over patiënten. Zo bieden 18 ziekenhuizen u de mogelijkheid om uw onderzoeksgegevens in te zien. 14 ziekenhuizen laten u uw medische gegevens oproepen in de portal. Uw persoonlijke gegevens kunt u inzien bij 21 ziekenhuizen. Naast het bekijken kunnen gegevens ook regelmatig worden aangevuld of gewijzigd door te patiënt.

Onderzoeker bij Nicitiz, Johan Krijgsman, stelt dat huidige aanbod in korte tijd aanzienlijk is gegroeid:  “Je ziet dat ziekenhuizen in 2016 wel echt aan de inhaalslag begonnen zijn, want twee jaar geleden was het aanbod nog beperkt. Wij zijn dus op de goede weg.”

Risico
“Ze moeten daarvoor wel toegang hebben tot hun medische informatie en gemakkelijker in contact kunnen komen met het ziekenhuis, bijvoorbeeld om een afspraak te maken of voor een e-consult met een zorgaanbieder”, aldus Johan Krijgsman. Maar zoals u begrijpt gaat het toegankelijk maken van deze waardevolle informatie gepaard met meerdere digitale gevaren.

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat ziekenhuizen hun beveiliging nog steeds niet op orde hebben. Onderzoekers concluderen dat de gezondheidssector vertrouwd veelal op verouderde apparatuur met verouderde beveiliging.

Ransomware
Een van deze gevaren is geïdentificeerd door Cyberbeveiligingsbedrijf McAfee Labs. In een recent onderzoek schrijven onderzoekers dat ziekenhuizen steeds vaker doelwit zijn van ransomware-aanvallen. Wim van Campen van McAfee Labs  zegt: “Voor criminelen zijn ziekenhuizen aantrekkelijke doelwitten omdat ze vaak een combinatie bieden van een relatief zwakke beveiliging, complexe omgevingen en een dringende noodzaak voor toegang tot data, in situaties waarbij het soms draait om leven of dood.”

Datalek
Het Groene Hart Ziekenhuis had in 2012 nog te maken met een datalek. Tientallen medische dossiers en het volledige patiëntenbestand van ruim 493.000 patiënten zijn jarenlang via internet toegankelijk geweest op een nauwelijks beveiligde computer. Zo was het patiëntennummer, naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en Burgerservicenummer in te zien.

De digitalisering van gezondheidsinstellingen moet gepaard gaan met de investering in betrouwbare beveiliging, zodat u ook daadwerkelijk weer beter het ziekenhuis verlaat.


Deel artikel via: