Geschreven door: Securityteam

Deze zomer gaat Networking4all even terug naar de basis: een lekkere frisse informatie-snack om het hoofd mee koel te houden, en uw data superveilig. Hoofdstuk 2 laat u ook als de temperaturen dalen nog nagenieten van uw zomerse security: we gaan het hebben over back-ups.

Hoofdstuk 2: back-ups maken
Vanaf het eerste moment dat we leerden omgaan met de computer hebben we ontelbaar vaak om onze oren gekregen dat we vooral regelmatig moesten opslaan. En toch heeft iedereen het minstens één keer meegemaakt dat zijn of haar computer crashte, en al het harde werk van de voorgaande uren verloren was gegaan. Het blijft dus nog altijd goed advies, en al helemaal voor de eigenaren van webwinkels of websites met gebruikers. Wanneer de server van uw website crasht, kan dit veel vervelende gevolgen met zich meebrengen: klantgegevens kunnen verloren raken, bestellingen of orders kunnen zomaar verdwijnen en niet afgehandeld worden, opgeslagen gegevens of hele gebruikersprofielen kunnen voor altijd verdwenen zijn. Dit kan een enorme financiële en morele klap zijn voor een bedrijf.

Hierom zijn back-ups van een enorm groot belang voor het soepel en stabiel werken met een website. Zoals de meeste hostingbedrijven maakt Networking4all dagelijks back-ups van onze hostingservers. Deze back-ups worden 10 dagen bewaard, en kunnen in geval van nood teruggezet worden op onze servers. Hierdoor zijn uw gegevens in het ergste geval maar een dag oud. Networking4all monitort zelf standaard de status van de servers waardoor er bij problemen meteen ingegrepen kan worden en de problemen opgelost. Zo zal er in het ergste geval maar data van één dag verloren gaan.

Maar hoe goed Networking4all hun back-ups ook in orde heeft, het is een slechte gewoonte om alleen uit te gaan van de maatregelen van anderen als het om de veiligheid van uw eigen gegevens gaat. Daarom is het aan te raden om zelf regelmatig back-ups te maken van uw website. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor.

DirectAdmin
De meeste hostingbedrijven bieden hun klanten een applicatie aan waarmee ze hun hostingpakket kunnen beheren. Zo hebben alle hostingpakketten van Networking4all toegang tot hun eigen DirectAdmin portal. U kunt hierop inloggen door te surfen naar https://www.uwdomeinnaam.nl:2222 en de gegevens te gebruiken die u bij het aanmaken van uw hostingpakket toegestuurd heeft gekregen van onze afdeling Support. Binnen deze portal kunt u kiezen voor de optie ‘Create/Restore Backups’, waarin u zelf aan kunt geven welke bestanden u mee wilt nemen in de back-up. Zo kunt u kiezen voor een volledige back-up met alle bestanden op uw FTP-server en alle inhoud van de gekoppelde database, maar ook alleen een back-up met enkele onderdelen. Nadat u het back-up proces heeft gerund staat de laatste back-up voor u klaar onder de knop ‘Click here for a list of your current backups’. Het back-up bestand kunt u vervolgens downloaden en op een veilige plaats opslaan.

directadmin
Als u vervolgens een back-up moet gebruiken om uw gegevens terug te zetten, gaat u in hetzelfde overzicht naar de onderste drop-down en kiest u daar voor een bestand om terug te zetten. Nadat u heeft geklikt op ‘Select Restore Options’ kunt u kiezen welke onderdelen van de back-up u daadwerkelijk terug wilt zetten. Daarna klikt u op ‘Restore Selected Items’ om de back-up te activeren.

Handmatige back-ups
U kunt er ook voor kiezen om handmatig een back-up te maken van uw database. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u grote software-updates gaat draaien. Hiervoor logt u in op uw database-applicatie, bijvoorbeeld via uw PHPmyAdmin applicatie, kiest u voor de optie ‘Exporteren’ in het menu, en kiest u de tabel die u wilt opslaan. Het resulterende bestand kunt u vervolgens op een veilige plek opslaan en, indien nodig, via deze applicatie ook weer importeren.

Wanneer u aan de slag gaat met het uiterlijk of de content van uw website is het ook verstandig om een back-up te maken van al uw bestanden, zodat u altijd weer terug kunt mocht uw update fout gaan of u niet terug te keren fouten maakt. De makkelijkste manier om dit te doen is door simpelweg via een FTP-programma een kopie te maken van de volledige directory waar u uw website in heeft opgeslagen op de server, en deze lokaal of op een veilige plek op te slaan.

Softwarepakketten helpen een handje mee
Het is verstandig om ook regelmatig updates te maken wanneer u softwarepakketten gebruikt zoals WordPress of webwinkelpakketten zoals Magento. Om het gemakkelijk te maken zit in deze pakketten vaak een exporteer-functie waarmee u een back-up kunt maken van al uw gegevens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle berichten, reacties, pagina’s en geüploade plaatjes van uw blog, of alle producten en productomschrijvingen, klantgegevens en bestelhistorie van uw webshop. Het exacte proces is natuurlijk afhankelijk van de software die u gebruikt maar staat vaak wel beschreven in de handleiding of documentatie.

De back-up back-uppen
Maar wat misschien wel het meest belangrijke advies is om te geven over back-ups, is het veilig opslaan van uw back-up bestanden. Dit kunt u gewoon lokaal doen, op uw computer, een externe harde schijf of stick, maar ook in de cloud met een onafhankelijke dienst zoals Dropbox of Windows OneDrive. Bewaar meerdere oudere back-ups om er zeker van te zijn dat u geen gegevens kwijt raakt, en sla de bestanden overzichtelijk, bijvoorbeeld met de datum van de back-up als bestandsnaam, op.

Het is zeer belangrijk dat u uw back-up niet op dezelfde server opslaat, als waar u de back-up van gemaakt heeft. Als die server ten slotte downtime heeft en een deel, of zelfs al uw gegevens kwijt raakt, heeft u ook geen back-up meer om snel weer online te zijn en uw klanten te helpen.

Het belang van regelmatig back-ups maken is dus niet te onderschatten. Back-ups geven u zekerheid en rust in de veiligheid van uw gegevens en die van uw klanten.

Volgende week gaan we verder met Zomerse Security en bekijken we welk SSL certificaat het best voor u geschikt zou kunnen zijn.


Deel artikel via: